İbn Haldun Akademi ’25

Kadro

Abdullah Demir

çeşitli görevlerde bulundu. 2011-2017 yıllarında Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi ve öğretim üyesi olarak çalıştı. 2015-2016 yıllarında TÜBİTAK bursu ile The University of Nottingham’da doktora sonrası araştırma yaptı.

2017 yılından bu yana Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Eskiyeni dergisinin editörüdür. 2020 yılında Oku-Okut Derneği’ni kurmuş ve başkanlığını sürdürmektedir.

Dr. Demir, İSNAD Atıf Sistemi’nin geliştiricisi olup, çeşitli akademik projelerde yer almıştır. Hanefî-Maturidi din anlayışı ve bilimsel araştırma alanlarında yayınları bulunmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır; İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Alev Erkilet

ve Aile Araştırma Kurumu için yapılan “Metropolde Kariyer Meslekleri ve Aile Yapısı Temelinde Yaşama Tarzları” başlıklı araştırmada görev aldı. Bölümlerinden birini yazdığı araştırma raporu 1997 yılında yayımlandı. 1997-2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 2006-2007’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi BİMTAŞ’ın Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi’nin sosyolojik araştırmalarını yürüttü. Aynı yıl ASAGEM için yapılan “Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı” araştırmasında görev aldı. Bu araştırmanın raporu 2008 yılında yayımlandı. Şubat 2012’den sonra Kırklareli Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde, Sakarya Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Medya Bölümü ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İstinye Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde görev yapmıştır. Erkilet’in Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler, Ele Geçirilemeyen Toprak Kuzey Kafkasya, Eleştirellikten Uyuma, Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları, Mazlum Doğu’nun Mağrur Çocukları, Kenti Dinlemek: Kültürel Miras, Kentsel Ayrışma ve Yoksulluğa Dair Yazılar, İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakış Açısı (İ. Coşkun ile birlikte), Magnetsiz Şehirler: Türkiye’de Kentlerin Dönüşümü (der.) (Yunus Çolak ile birlikte), Bir Müslüman İslamcılık, İslam Birliği ve Ümmet’e Nasıl Bakmalı?, Sonsuzluk Arayışından Metalaşmaya: İslam Kentlerine Dönük Tehditler ve Potansiyeller… gibi çeşitli kitapları ve dergilerde yayınlanmış makaleleri vardır.

Cem Sökmen

eğitimini tamamladı. Öğrencilik yıllarında Türk Edebiyatı Vakfı Gençlik Kolunu organize etti. 2002-2003 eğitim yılında Sakarya Üniversitesi’nde öğretim görevliliği yaptı. Bir dönem Nesil Grup bünyesinde çeşitli pozisyonlarda çalışan Sökmen, ardından uzun yıllar Ötüken Neşriyat’ta editör olarak görev yaptı. Halen Kırklareli Üniversitesi’nde Görsel-İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Cem Sökmen’in yazı ve röportajları başta Ailem, Aksiyon, Biyografi Analiz, Moral Dünyası, Ufuk Ötesi ve Türk Edebiyatı olmak üzere birçok dergi ve gazetede yayımlandı. Tarihî ve Mekânsal Değişimiyle İstanbul Gazeteciliği: Babıali’den Medya Plazalarına, Aydınların İletişim Ortamı Olarak Eski İstanbul Kahvehaneleri, Marmara Kıraathanesi-Beyazıt’ta Bir Hayat Sahnesi yayınlanmış eserleri arasında zikredilebilir.

Celaleddin Çelik

yetişen ve tanbur icracısı olan Çelik, çok disiplinli sanat ve tasarım üretimlerini yerel ve güncel bir anlayışla sürdürmeyi benimsiyor. Çelik, aynı zamanda birçok yarışmada dereceler aldı, jüri üyelikleri üstlendi, kültür yayıncılığı yaptı ve uluslararası projeler yürüttü. TRT Haber’de yayınlanan Gelenekten Geleceğe programını hazırlayıp sundu. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde mimarî proje dersleri vermektedir. Birçok önemli kurumun da kültür sanat danışmanlıklarını üstlenmektedir. Mimarlık pratiğine 2013’te kurduğu NUN | Architecture & Design’da devam ediyor.

Mimar Celaleddin Çelik’in dikkat çeken projelerinden bazıları şunlardır:

Küp Cami: Batman’da yer alan bu proje, geleneksel cami formundan farklı olarak geometrik bir tasarıma sahiptir. Kubbesiz ve pembe renkli olan bu cami, aynı zamanda kültür merkezi olarak da hizmet verecek.

Yedikule Hisarı Restorasyonu: İstanbul’da bulunan tarihi Yedikule Hisarı’nın restorasyon projesi, Çelik’in önemli çalışmalarından biridir.

Zeytinburnu Mozaik Müzesi: İstanbul’da yer alan bu müze, Çelik’in sanatsal ve mimari yeteneklerini sergilediği bir diğer projedir.

Beyazıt Meydanı Düzenlemesi: İstanbul’un önemli meydanlarından biri olan Beyazıt Meydanı’nın düzenleme projesinde de yer almıştır.

Ekrem Demirli

Tasavvuf Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliğini sürdüren Demirli, çalışmalarını ağırlıklı olarak iki alanda sürdürmektedir: Birincisi Konevî şarihleri, ikincisi ise İbnü’l-Arabî. Ekrem Demirli’nin Sadreddin Konevî, Abdürrezzâk Kâşânî, İbn Sînâ ve İbnü’l-Arabî’den çevirileri, hakemli dergilerde yayınlanmış makaleleri, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunulmuş tebliğleri bulunmaktadır. Lacivert dergisi bünyesinde yazıları yayımlanmaktadır. Ayrıca, VakıfBank Kültür Yayınları Yayın Danışmanı görevini sürdürmektedir. Demirli’nin öncülüğündeki bir ekip, Binbir Gece Masalları’nı ilk kez Arapçadan Türkçe ’ye çevirdi.
Arapça, Farsça, İngilizce ve Türkçe bilmektedir.

Enis Doko

ünvanını almaya hak kazandı. Akademik ilgi ve araştırma alanları arasında Bilim Felsefesi, Din Felsefesi, Fizik Felsefesi, Analitik Metafizik, Matematik Felsefesi, Ultra Soğuk Atom Fiziği, Çok Parçacıklı Kuantum Fiziği gibi konular bulunmaktadır. Akademik çalışmalarının yanı sıra, Lacivert dergisinde yazılar kaleme almaktadır. Dahi ve Dindar İsaac Newton, Allahsız Ahlak mümkün mü?, Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası, Allah, Felsefe ve Bilim, Metafiziğin Temelleri – Analitik Metafiziğe Giriş, Bilimsel Gizemler ve Yalanlar… çalışmaları arasında yer almaktadır.

Feridun Yılmaz

Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, 2023 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü görevine atanmıştır.

Felsefe, iktisat felsefesi, politik iktisat, iktisat metodolojisi ve iktisadi düşünce tarihi alanlarında çalışmaktadır. Journal of Economic Issues, ODTÜ Gelişme Dergisi, Toplum ve Bilim, Doğu Batı gibi dergilerde makaleleri yayımlanan yazarın Rasyonalite İktisat Özelinde Bir Tartışma (Paradigma, 2009) adlı bir kitabı vardır.

Halil Berktay

Aynı üniversitede, Tarih Programı Koordinatörlüğü, Türkiye Çalışmaları Programı Koordinatörlüğü, Sabancı Yaz Okulu ve Sabancı-Harvard Yaz Okulu Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu.

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Yale Üniversitesi’nde (ABD) Ekonomi alanında 1968 yılında tamamladı. Doktora derecesini ise 1991 yılında Birmingham Üniversitesi’nde (İngiltere) Tarih alanında aldı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nde asistanlık veya öğretim üyeliklerinde bulundu. Misafir öğretim üyesi olarak Michigan Üniversitesi (Ann Arbor) ve Harvard Üniversitesi’nde (1997 ile 2007-2008 yıllarında toplam iki buçuk yıl) ders verdi.

Araştırma alanları arasında historiografi (genel ve Türkiye), kapitalizm öncesi ekonomi biçimlerine ilişkin tartışmalar ve feodalizm teorileri, Osmanlı sosyal formasyonunu kavramlaştırma denemeleri, Türk milliyetçiliğinin ve ulusal belleğinin şekillenişi, devrimler ve darbeler, karşılaştırmalı bir perspektif içinde Türk devrimleri, modernitenin ve ulus-devlet inşasının insanî bedelleri, hatırlayış ve unutuş; Balkan tarih müfredatları ve ders kitapları; sosyalizm ve Marksizm tarihi yer almaktadır.

Yayınlanmış altı kitabı, editörlüğünü yaptığı iki kitap ve çeşitli makaleleri (Türkçe, İngilizce, Almanca, Macarca dahil) bulunmaktadır.

Haşim Şahin

2008-2022 yılları arasında Sakarya Üniversitesi’nde görev yaptı. 2012 yılında doçent, 2018’de profesör oldu. Halen Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü’nde görev yapmaktadır. Araştırma alanları arasında Orta Çağ tarihi, Genel Türk tarihi yer almaktadır. Akademik ve popüler dergilerde, kolektif eserlerde makaleleri, Türkiye’de ve İran’da yayınlanan İslâm Ansiklopedilerinde tasavvuf tarihi üzerine maddeleri bulunmaktadır. Çeşitli televizyon kanallarında programlar hazırlayıp sunmuştur. Atlas Tarih, Lacivert, Sabit Fikir, Muhit ve Star Açık Görüş’te dergilerinde yazıları yayınlanmıştır.
Dervişler, Fakihler, Gaziler: Erken Osmanlı Döneminde Dini Zümreler, Orta Zamanın Türkleri, Adalet Dürüstlük ve Bereketin Temsilcisi Ahiler, Fatih Devrinde Tasavvuf ve Sufiler… başlıca çalışmaları arasında zikredilebilir.

Kübra Güran Yiğitbaşı

Üniversitesi’nde “İkna Edici İletişim Sürecinde Siyasal Mesaj Tasarımı” adlı teziyle doktorasını bitirdi.

Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi, Doktor Öğretim üyesi ve Doçent olarak çalıştı. Marmara Üniversitesi’nde dekan yardımcılığı, fakülte yönetim kurulu üyeliği, fakülte kurulu üyeliği, anabilim dalı başkanlığı, bölüm başkan yardımcılığı, kurumsal iletişim koordinatörlüğü gibi idari görevlerde bulundu. 2016 yılında “Kalplerin Direnişi” belgeselini, 2018 yılında “Çocuk Yayınları ve Dışa Açılım” kitabını yayımladı. 2019 yılında Basın İlan Kurumu Genel Kurulu temsilciliğine, 2021 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcılığına atandı. Bakanlığın ilgili birimleriyle, kadın kooperatiflerinin yaygınlaştırılması, şiddetle mücadele ve kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalara katkı sağladı. 2022 yılında Afyonkarahisar Valisi olarak göreve başladı.
Evli ve üç çocuk annesidir.

Mahmud Erol Kılıç

Hadis, Fıkıh dersleri aldı. Üniversite sonrası bir müddet İngiltere ve Mısır’da bulundu. Yayınevi direktörü olarak çalıştı. Asistan olarak göreve başladığı Marmara Üniversitesi, İslam Felsefesi Anabilim Dalında “İslam Kaynakları Işığında Hermes ve Hermetik Düşünce” isimli Yüksek Lisans tezini hazırladı (1989) (yayınlandı). Türkiye üniversitelerinde Tasavvuf Anabilim Dalının kuruluşu gerçekleşince bu yeni akademik dalda yapılan ilk tez olarak nitelendirilen “İbn Arabi’de Varlık ve Mertebeleri” isimli doktora tezini savundu (1995) (yayınlandı). 1998 yılında doçentliğe, 2004 yılında profesörlüğe yükseldi. Pek çok yüksek lisans ve doktora tezi yönetti. Yazdığı makaleler birçok ansiklopedi ve dergide yayınlandı. Millî ve milletlerarası kongrelerde tebliğler sundu. Sufi ve Şiir: Osmanlı Tasavvuf Şiirinin Poetikası isimli çalışması Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2004 yılı inceleme-araştırma ödülüne layık görüldü ve birçok dile çevrildi. İngilizce, Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Prof. Kılıç, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu genel kurulu üyesi ve Muhyiddin Ibn Arabi Society (MIAS- Oxford) şeref üyesidir. Prof. Kılıç, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünde ders vermektedir. Akademik kariyerinin yanı sıra, uluslararası düzeyde önemli idari görevlerde bulunmuş ve İslam dünyasının kültürel mirasını koruma ve tanıtma çalışmalarına katkıda bulunmuştur. 1 Mayıs 2021’den beri İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü olarak görev yapmaktadır. 2019-2021 yılları arasında Türkiye’nin Endonezya Büyükelçisi olarak hizmet vermiştir. Ayrıca, 2008-2018 yılları arasında İslam İş Birliği Teşkilatına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği (PUIC) Genel Sekreteri olarak, 2005-2008 yılları arasında İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi (TİEM) Başkanı olarak görev yapmıştır.

M. Elyesa Koytak

Avukatlar” adlı doktora tezini savundu. Doktora tezi kitap olarak yayımlandı ve 2023 yılında TÜBA Bilimsel Telif Eser Ödülü’nü aldı. Sosyolojik çalışmalarının odağında meslekler, sosyal tabakalaşma ve hareketlilik, tıp, hukuk ve edebiyat sosyolojisi yer alıyor. Uluslararası Sosyoloji Derneği üyesidir. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 2023 yılında İLKE Vakfı TODAM (Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi) direktörlüğü yapmıştır.

M. Enes Dönmez

Oligopolies in the Post-War Period başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Tezinde, Amerikan petrol ve bankacılık oligopolleri arasındaki simbiyotik ilişkiyi ve bu ilişkinin politikalarını inceledi.

TVNET televizyon kanalında ve TVNET X dijital platformlarında yayınlanan Yeni Dünya Rehberi belgesel serisi ve Post Politik programlarının prodüktörlüğünü üstlendi. Halen bu iki programın yazarlığı, yönetmenliği ve sunuculuğu ile birlikte TVNET X belgesel ekibinin liderliğini sürdürmektedir.

Metin Kayahan Özgül

yeni kurulan Türkçe Derslerini Düzenleme Başkanlığı’nda okutman olarak çalışmağa başladı (1 Temmuz 1983). Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda yüksek lisans öğrencisi oldu (7 Mart 1983) ve Sâmi Paşa-zâde Sezai’nin Küçük Şeyler’inde Fiktif Yapı konulu çalışmasıyla “bilim uzmanı” unvanı verildi (17 Eylül 1984). Aynı yıl, aynı enstitüde doktora öğrencisi oldu (3 Ekim 1984); Hacettepe Üniversitesi’nde de okutmanlıktan ayrılıp lisans eğitimini tamamladığı bölüme araştırma görevlisi olarak girdi. 30 Mayıs 1988’de XIX. Asrın Özel Bir Edebiyat Mahfeli Olarak Encümen-i Şuarâ başlıklı tezini vererek doktor oldu. Ertesi yıl, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü’ne yardımcı doçent tâyin olundu (Temmuz 1989) ve hâlen aynı üniversitede öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. 2003 yılında, Kandille İskandil adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği’nin “en iyi inceleme” ödülünü; Yürütme Kurulu Üyesi ve Türk Dünyası Ortak Edebiyat Tarihi alt projesinin başkan yardımcısı olarak çalıştığı “Türk Dünyası Ortak Edebiyatı Projesi” ile de 2007 yılında Elginkan Vakfı’nın Türk Kültürü Araştırma Ödülü’nü almıştır.

Murat Pay

çalışmalarını 2005 yılı itibarıyla Bilim ve Sanat Vakfı’nda gerçekleştirdi. Hayal Perdesi ve Anlayış gibi dergilerde sinema yazıları yazdı. Kısa filmleri ve belgeselleri pek çok ulusal ve uluslararası film festivalinde gösterildi ve ödüller aldı. Murat Pay, aynı zamanda çeşitli film festivallerinde jüri üyesi olarak yer aldı. Film çalışmalarını 2012-2014 yılları arasında Kaplan Film bünyesinde, 2015-2019 yılları arasında Rasathane Film bünyesinde gerçekleştirdi. Halihazırda çalışmalarına Asabi Film bünyesinde devam etmektedir. Hep Otuz Üç Yaşında (2023), Dilsiz (The Mute) (2019), Mirâciyye-Saklı Miras (2017), Mâşuk’un Nefesi (2014), Dina’nın Odası (2012), Aşure (2011), Kavuşma (2010) gibi projeler yönetmen filmografisi bağlamında zikredilebilir.

Süleyman Seyfi Öğün

1991 yılında Uludağ Üniversitesi’nde siyaset doktoru, 1993 yılında doçent ve 1998 yılında da profesör oldu. 2010 yılına kadar Uludağ Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde kamu yönetimi bölümünde çalıştı ve emekli oldu.

2010-2016 yılları arasında Maltepe Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği bölümünün başkanı sıfatıyla ders verdi. 2020 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ne geçti ve siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmaya başladı.

Siyasi düşünceler, siyaset felsefesi, siyaset bilimi alanlarında çalışmaktadır. TvNet kanalında Akıl Odası başlıklı programa yorumcu olarak katılmaktadır. Aynı zamanda Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Taha Burak Toprak

Programı’nı ve 2022 yılında Hasan Kalyoncu Üniversitesi Klinik Psikoloji doktora öğrenimini tamamladı.

2010- 2019 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Psikoloji Ünitesi’nde klinik psikolog-psikoterapist olarak çalıştı. 2018 yılından 2023 yılına kadar Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji bölümlerinde lisans ve lisansüstü dersler vermiştir. Hâlihazırda İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Psikoterapi alanında, yurtiçi ve yurtdışında Psikanaliz, Bilişsel Davranışçı Terapi, Varoluşçu Terapi, Aile Terapisi, Grup Terapisi eğitimleri aldı. Academy of Cognitive Therapy (ACT) tarafından Bilişsel Terapist olarak sertifiye edilmiştir. Europan Association for Behavioral and Cognitive Therapies (EABCT) üyesi ve sertifikalı Bilişsel Terapistidir.

Psikolojinin ve psikoterapinin felsefi temelleri, İslam düşünce geleneğinin teorik ve pratik kaynaklarının modern psikoloji ve psikoterapi ile ilişkisi üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. 2020 yılında meslektaşları ile birlikte kurdukları Psikoloji ve Psikoterapi Araştırmaları Derneği’nin kurucu başkanlığını yapmaktadır.

Vahdettin Işık

Siyaset, Din ve Değişim Sosyolojisi alanlarında doçent olan IŞIK, “Osmanlı-Türkiye Modernleşme Tecrübesinin Meseleleri”, “Çağdaş İslam Düşüncesi”, “Said Halim Paşa”, “Mehmed Âkif”, “Modern Dünyada Din ve Toplum”, “Medeniyet Meselesi” gibi konularda dersler vermektedir.

Yüzyılın İslamcı mirasının en önemli mecralarından birini oluşturan dergileri dijital bir platformda toplamayı da içeren “1908’den 2008’e İslamcı Dergiler Projesi”ni hazırladı. Hâlen bu projede danışmanlık yapmaktadır. Bir grup öğrenci ile “Tanzimat Dönemi Süreli Yayınlarında Medeniyet Tartışmaları Literatürü” üzerine okumalar yapmakta ve proje yürütmektedir.

Yayımlanmış çok sayıda makalesi, kitap bölümü ve kitabı bulunmaktadır. UNESCO Millî Komitesi Kültürlerin Yakınlaşması İhtisas Komitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir. Hâlen İbn Haldun Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü olarak çalışmaktadır.