Neden

Geliştiren Kültür Ve İklim

İbn Haldun Akademi’de bu yıl odağımızı “Geliştiren Kültür ve İklim” teması etrafında önemli bir konuya çeviriyoruz.

Uygun şartların bir araya geldiği/getirildiği, bir akışın bir diğer akışla buluşup etkileştiği, insanların kendilerini geliştirip birbirlerini ve çevrelerini de etkiledikleri, uzun yıllara sâri mümbit bir kültür ve iklim; uzak-yakın tarihte pek çok kez örneği yaşanmış atılımların, sıçramaların, hamlelerin ve parlak devirlerin habercisidir. Zaman zaman gündeme gelen “Tarihte bir Mimar Sinan yaşamamış olsa dahi, o ortam/kültür/iklimin onlarca Mimar Sinan çıkarabilecek bir mümbitliğe sahip olduğu” fikri, bu durumun en somut ifadelerinden biridir. Böylesi bir kültür ve iklimden yoksunluk ise, zâyi olan/olacak potansiyel ve emekler ile anılabilir.

Kendimizi keşfedeceğimiz/gerçekleştirebileceğimiz, yaşamamızın anlamını ortaya koyabileceğimiz, kendimizin ve çevremizin potansiyelini doğru ve etkin şekilde açığa çıkarıp harekete geçirebileceğimiz; ülkemiz, milletimiz ve insanlık için nitelikli/fark yaratan işlere imza atabileceğimiz bir mecrayı/ekosistemi bulmak ya da oluşturmak; temel bir ihtiyaç olarak göze çarpmaktadır.

İbn Haldun Akademi ’25, bu çerçevede; gerek mütevazı kıvılcımlara gerekse büyük ölçekli sıçramalara vesile olan, teşvik/motive edici, ümit verici, bilgi-görgü alışverişini sağlayıcı dinamikler, muhitler, mahfiller, etkileşim ve iletişim fırsatlarının geçmişte nasıl yakalandığına, bugün ne şekilde hayatiyetini sürdürüyor olduğuna ve geleceğe nasıl uzanacağına odaklanacaktır.