İbn Haldun Akademi
Teşvik Ödülleri Hakkında
İbn Haldun Akademi kapsamında, her sene belirlenen tema etrafında “İbn Haldun Akademi Teşvik Ödülleri” verilmektedir.
Belirlenen temanın ülkemizde en üst düzeyde tartışılıp gündeme getirilmesi ve üniversiteli gençler arasında yeni farkındalıklara kapı aralanması amacıyla, İbn Haldun Akademi programına katılan üniversiteli gençlerden o tema etrafında özgün ve nitelikli çalışmalar üretmiş olan 3 isim “Teşvik Ödülü”nün sahibi olmaktadır.
Teşvik Ödülleri Hakkında
“Geliştiren Kültür ve İklim” temasıyla düzenlenen İbn Haldun Akademi ’25 programı kapsamında düzenlenecek makale yarışmasında, katılımcıların bu tema etrafında yazdıkları 3 makale ödüllendirilecektir.
Aşağıdaki konularda yazılan ve gönderilen makaleler, genel şartlar ve şekil şartları bakımından ön değerlendirmeden geçtikten sonra, Jüri’nin değerlendirmesine sunulacaktır.
İbn Haldun Akademi Teşvik Ödülleri’ne hak kazananlar 24 Mayıs Cumartesi günkü İbn Haldun Akademi Kapanış Programı’nda ilan edilecek ve ödül alan makaleleri ibnhaldunakademi.com web sitesinde yayınlanacaktır.
Tema hakkında: https://ibnhaldunakademi.com/gelistiren-kultur-ve-iklim/
Jüri Heyeti
Jüri Heyeti 11 Mayıs 2025 tarihinde bu sayfada ilan edilecektir.
Konular:
Makalelerin “Geliştiren Kültür ve İklim” teması bağlamında, aşağıdaki dört çerçevenin herhangi birinde, önerilenler ve benzeri konularda, etkili bir politika/öneri seti teklifi ya da ülkemizde / dünyada tarihte yaşanmış veya halen mevcut ilham verici bir uygulamanın analizi ve sürdürülebilirliği üzerine yazılması gerekmektedir.
Makale Çerçeveleri:
– Gençlik ve Sivil Toplum Çalışmaları
– Aile ve Eğitim Kurumları
– İlim ve Düşünce Hayatı
– Kültür ve Sanat Hayatı
Önerilen Bazı Konu Başlıkları:
Yarışma, “Geliştiren Kültür ve İklim” temasını toplumsal, edebî, tarihî, kültürel, hukukî, ekonomik veya felsefî boyutuyla ele alan tüm özgün makalelere açıktır. Aşağıda örnek konular sunulmuştur:
* İlmî / Kültürel / Sanatsal Etkileşim / İletişim Kurumları / Mahfilleri / Meclisleri / Ağları
* Kurucu / Yol Açıcı Figürler ve Etki Alanları (Nasıl Kurdular / Yol Açtılar, Nasıl Etkilendiler / Etkilediler)
* Hâmilik / Patronaj / Teşvik Kültürü
* Şenlendirme (Tasavvufî Hayat / Tekke Kültürü / Fütüvvet / Ahilik Bağlamında)
* Kültürel İktidar Tartışmaları Bağlamında Kültür ve İklim
* İktisadî Düzen, Gündelik Hayat ve Şehrin Tanzimi
* Kültürel Üretim Süreçlerini Mekânla İlişkilendiren Disiplinler Arası Çalışmalar ve Kuramsal Yaklaşımlar (Şiir, Resim, Müzik, Mimari, Antropoloji, Sosyoloji…)
* Psikocoğrafya / Kent Monografileri Odağında Yaklaşımlar
* Sosyal Bilimlerin Kültür Ekosistemi Gelişimindeki Rolü ve Uygulanabilirliği
* Geliştiren Yeni Ekosistemler ve Kümelenmeler
Ödüller*:
Birincilik Ödülü: 50.000,00-TL
İkincilik Ödülü: 35.000,00-TL
Üçüncülük Ödülü: 20.000,00-TL
* Ödül kazanan makaleler ibnhaldunakademi.com web sitesinin yanı sıra basılı olarak da yayınlanacak ve bunun için herhangi bir telif ödemesi yapılmayacaktır.
Dikkat edilecek hususlar:
* Makalede Türkçeye ve Türkçe dilbilgisi kurallarına azami derecede dikkat edilmelidir.
* Makale akademik açıdan tatmin edici olmalı; makale kurgusu, kompozisyon, üslup ve ifade yetkinliğine özen gösterilmelidir.
* Makale yeterli ve doyurucu bir kaynakçaya sahip olmalı, bu kaynaklara metinde yerli yerinde atıf/atıflar yapılmalıdır.
* Makalede gündelik, sığ tartışmalardan ve hamasi söylemlerden uzak durulmalıdır.
* Jüri tarafından, makalelelerin değerlendirme aşamasında Turnitin ve diğer yapay zekâ tabanlı intihal programlarından faydalanılacaktır.
Makale Gönderim Şartları:
* Teşvik Ödülleri kapsamında düzenlenen makale yarışmasına yalnızca İbn Haldun Akademi ’25 programına kayıtlı katılımcılar başvuru yapabilirler. (Kayıtlar Mart-2025’te başlayacak, program ise 19 Nisan – 24 Mayıs tarihlerinde Cumartesi günleri gerçekleştirilecektir.)
* Türkçe dışındaki dillerde yazılan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.
* Benzerlik oranı, alıntılar dahil % 25’i aşan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.
* Başvuruların ön değerlendirmeden geçip Jüri’ye sunulması için yoklama kayıtlarına bakılacaktır. Buna göre; başvuru sahibi katılımcıların, İbn Haldun Akademi ’25 programında ilk 4 haftadaki tüm seminer ve konferans oturumlarına % 50 oranında (İlk 4 haftadaki 16 oturumdan en az 8 oturuma) katılması ve bu oturumlardaki yoklamaları doldurması gerekmektedir. Jüri’nin değerlendirmesinde ise başvuru sahiplerinin, ilk 5 haftadaki tüm oturumların en az % 50’sine katılımı gözetilecektir. (İbn Haldun Akademi ’25 programı 3 Mart 2025 tarihinde web sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda ilan edilecektir.)
* Her katılımcı yalnızca bir makalesiyle teşvik ödüllerine başvuruda bulunabilir.
* Her makale tek yazarlı olmalıdır.
* Makale kısmen ya da tamamen, daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Makale, farklı bir mecrada yayınlanmak üzere değerlendirme aşamasında da olmamalıdır.
* Daha önce farklı bir yarışmaya gönderilmiş ve/veya herhangi bir yarışmadan ödül almış makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.
* Başvuru sahibi katılımcı, teşvik ödülü için makalesini göndermekle, ilgili makalenin tamamen kendine ait özgün bir metin olduğunu ve belirtilen tüm şartları onayladığını kabul eder.
Şekil şartları:
* Makale Word dosyası olarak gönderilmelidir.
* Makale dosyası anonim olarak gönderilmelidir. İçeriğinde kişisel bilgilere (isim-soy isim, iletişim bilgileri vd.) kesinlikle yer verilmemelidir. Kişisel bilgiler ödül başvurusu sırasında ayrıca alınacaktır.
* Gönderilecek makale dosyası yalnızca başlık, özet, ana metin ve kaynakçadan oluşmalıdır. (Gönderilecek dosyada kapak, içindekiler, kısaltmalar vb. sayfalar yer almamalıdır.)
* Başlık 10 kelimeden uzun olmamalıdır.
* Özet uzunluğu 150 kelimeyi geçmemelidir.
* Makalede paragraf bütünlüğüne özen gösterilmelidir.
* Makalede ana metin, Times New Roman yazı tipinde, 12 punto ile yazılmalı, 1.5 satır aralığı bırakılmalı ve metin iki yana yaslı olmalıdır. Dipnot eklenecekse dipnotların ise Times New Roman yazı tipinde 10 punto ile tek satır aralığı bırakılıp iki yana yaslı olarak yazılması gerekmektedir.
* Makalenin referans, dipnot ve kaynakça yazımı ve düzenlemelerinde APA 6. versiyon esas alınmalıdır.
* Makale Word formatında, A4 boyutunda en az 4.000, en fazla 6.000 kelime olmalı ve -aşağıda belirtilen ekler hariç- 25 sayfayı geçmemelidir.
* Makaleye şekil, tablo ya da görseller eklenmesi gerekiyorsa, bunların her biri açıklamalarıyla birlikte “Ekler” başlığıyla makalenin sonuna eklenmeli ve metinde ilgili yerlerde bu eklere atıflar (bk. Şekil 1, vs.) yapılmalıdır. Ek sayfaları, makalelerde aranan ve yukarıda belirtilen sayfa sınırları içinde sayılmayacaktır.
Başvuru:
Teşvik Ödülü başvuruları ve makale gönderimleri, başvuru formu üzerinden 3 – 11 Mayıs tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru formu linki yalnızca İbn Haldun Akademi ’25 katılımcılarına SMS ve e-posta ile ilan edilecektir.